Fysio tips bij sporten: warming up, het activeren van spieren

Warming-up het activeren van spieren door neuromusculaire activiteit

Er zijn meerdere onderzoeken geweest naar neuromusculaire activiteit. Dit houdt in dat je tijdens een warming-up specifieke spiergroepen “activeert” ter voorkoming van blessures.

Tijdens het uitvoeren van bewegingen tijdens het sporten gebruikt men verschillende spiergroepen. Soms is het zo dat specifieke spieren die gemaakt zijn voor bijvoorbeeld hardlopen minder actief zijn en pijnklachten geven. De neuromusculaire aansturing van de spieren zijn dan verminderd.
De meeste blessures komen door verminderde techniek, disbalans tussen spieren en overbelasting.
Er zijn echter ook blessures die ontstaan zonder specifieke reden. Vaak zie je dan dat de onderliggende aansturing naar de spieren die zorgt voor de specifieke balans, verminderd is.
De laatste jaren is er onderzoek gedaan om deze theorie te bewijzen. Hieruit blijkt dat de balans van spieren onderling en de aansturing vanuit het zenuwstelsel belangrijk is ter voorkoming van klachten (Parr, 2017; Bliven, 2013; McGowan, 2015).
Bij Doortast gebruiken we deze wetenschappelijke bevindingen om u het beste te kunnen begeleiden bij het verhelpen van pijnklachten. Het is zeer belangrijk dat de juiste spiergroepen gebruikt kunnen worden tijdens het uitvoeren van deze sportspecifieke bewegingen.

Voordat je aan een training begint is het belangrijk dat je deze spieren activeert. Uit deze wetenschappelijke onderzoeken zijn oefeningen voortgekomen waarbij de spieren die zorgen voor stabiliteit geactiveerd kunnen worden.
Door specifieke spieren te trainen kunnen rug, heup, knie klachten sneller worden verholpen. Nog belangrijker is dat terugval en nieuwe blessures door deze manier van trainen vaak voorkomen worden. Door de balans van het lichaam te herstellen kunt u weer uw dagelijkse activiteiten uitvoeren zonder pijn.

Referenties;
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28761719
2. 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24427426
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26400696
4. Tol H., Vos R., Clinical sports medicine (2016)

Eén reactie

  1. Bedankt voor de goede tips over het belang van de warming-up. Mijn moeder loopt regelmatig hard, maar de warming-up vergeet ze nog wel eens. Het is goed om te lezen dat door een goede warming-up problemen verholpen worden, maar dat dit ook preventief werkt. Ik zal dit artikel doorsturen naar mijn moeder. Van een kennis kreeg ze de tip om een compressie apparaat te gebruiken als sportmassage, daar gaan we ons ook in verdiepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *