Manuele therapie

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie waarbij men kijkt naar blokkades en beperkingen binnen ons bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat is ons skelet met alle spieren, pezen en andere structuren die ervoor zorgen dat we kunnen bewegen. Door een verkeerde houding, ongeval of het oplopen van een (sport) blessure kan het gebeuren dat gewrichten minder goed bewegen dan dat ze eerder deden.  Als een of meerdere gewrichten minder goed functioneren, kan dit pijnklachten geven en kunt u hiervan hinder ondervinden tijdens de activiteiten van het dagelijkse leven. Bij deze klachten kan manuele therapie goed uitkomst bieden.

Welke klachten komen in aanmerking voor manuele therapie?

Bij nagenoeg alle klachten kan manuele therapie uitkomst bieden. Maar heeft u last van (terugkerende) lage rug, bekken, nek, schouder of heupklachten, maak dan gauw een afspraak met onze manueel therapeut.

Klachten die goed met manuele therapie behandeld kunnen worden zijn:

  • Rugklachten
  • Nekklachten
  • Bekkenklachten
  • Schouderklachten
  • Elleboogklachten
  • Polsklachten
  • Knieklachten
  • Enkelklachten
  • Hoofdpijn / migraine klachten

 

Tijdens de behandeling maakt de manueel therapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. Met manuele therapie probeert de therapeut de beperkte beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met manipulaties (in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd).De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid worden gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. Manuele therapie heeft niet alleen als doel de functie van de gewrichten te verbeteren, maar ook de houding en beweging tijdens werkzaamheden en recreatie te optimaliseren.

Manuele therapie kan uitkomst bieden bij veel (langdurige) lichamelijke klachten. Vooral wervelkolom gerelateerde klachten worden vaak snel en effectief verholpen.

Veelgestelde vragen over Manuele Therapie

Nee, doorgaans doet een behandeling bij de manueel therapeut geen pijn. Het manipuleren van een gewricht of kraken (in de volksmond genoemd) is juist een effectieve manier om meer beweeglijkheid te verkrijgen in een gewricht. Doordat het gewricht of de gewrichten beter kunnen bewegen ontspant de regio die onder druk staat en hierdoor zullen de klachten verminderen en verdwijnen.  

Ja, afhankelijk van uw aanvullende verzekering worden de behandelingen manuele therapie vergoed. Wilt u weten hoeveel behandelingen vergoedt worden, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Jazeker. Wij werken niet met een wachtlijst, dus u kunt al binnen enkele dagen terecht. 

Staat jouw vraag hier niet bij?

J.F.
Lees verder
Al jaren kampte ik met lage rugklachten. Dankzij de therapeuten van Doortast heb ik de perfecte modus gevonden met deze klachten om te gaan.
Daniel G.
Lees verder
Een fijne praktijk. Kundige en duidelijke therapeuten. Ik raad deze praktijk zeker aan.
Marjolein
Lees verder
Zeer prettige praktijk. Je kan altijd snel terecht en wordt kundig geholpen. Wat ik erg fijn vind is dat alle disciplines onder een dak te vinden zijn.
Carl
Lees verder
Dankzij de juiste therapie kan ik weer blessurevrij trainen en sporten
Greet
Lees verder
Door de dry needling behandeling kan ik mijn arm weer vrij bewegen
Joop
Lees verder
Het fijne aan Doortast is dat er veel verschillende methodieken worden toegepast
Esther
Lees verder
Bij Doortast maken ze het waar: vandaag bellen is morgen (soms ook al vandaag) een afspraak!
Anoniem
Lees verder
Ik had al meerdere fysio's bezocht voor mijn rugklachten, maar met de manuele therapie bij Doortast ben ik er eindelijk van af!
Carolien F
Lees verder
Na mijn zwangerschap bleef ik bekkenklachten houden. Met de deskundige begeleiding in de oefenzaal zijn mijn klachten verdwenen.
Sarah
Lees verder
Mijn dochter van 11 jaar kwam met knieklachten bij Doortast; met de therapie en huiswerkoefeningen zijn de klachten verdwenen en kan mijn dochter weer pijnvrij hockeyen.
Henk P.
Lees verder
Ik ben reuze tevreden over Praktijk Doortast!
Vorige
Volgende