Jumpers knee: wat is het? Overbelasting van de kniepees

Jumpers knee, wat is het?

Wij bij fysiotherapie Doortast zien veel mensen met een jumpers knee. Vaak vragen zij hoe deze klachten ontstaan en wat de oorzaak is van de klachten.

Knieklachten komen veel voor bij zowel sporters als niet-sporters. Bij deze klachten is vaak de pees van de bovenbeenspieren overbelast. Deze vierkoppige spier (m.quadriceps femoris) loopt over de knieschijf heen en hecht aan de voorkant van het scheenbeen aan. Door deze overbelasting ontstaat er pijn en zwelling. De plaats van de zwelling is per persoon verschillend en dat ligt aan de anatomie die per mens verschilt.

In de volksmond noemt men deze klachten “jumpers knee” of “springersknie”. Laat je niet leiden door de naam. Ook mensen die alleen lopen of fietsen kunnen deze klachten ontwikkelen.
De pijn die deze klachten kenmerkt is zeurend van aard. Als in het beginstadium geen maatregelen worden getroffen kan de pijn sneller optreden, bijvoorbeeld met traplopen of in de hurken gaan zitten. De pijn kan dan veranderen van zeurend naar stekend. Hoe lang je doorloopt met deze klachten hoe langer het duurt voordat het geneest.

Bij Doortast fysiotherapie kijken wij niet alleen naar de knie maar ook naar de oorzaak van de overbelasting. Is je trainingsschema te zwaar, of zit er een onjuiste belasting in je looppatroon. Bij knieklachten kijken onze fysiotherapeuten naar het hele lichaam, dit houdt in dat de oorzaak van de pijnklachten in de knie een oorsprong hebben door overbelasting elders in het lichaam. Met deze methode verhelpen wij niet alleen de klachten maar proberen ook terugval te voorkomen.

Herkent u zich in deze klachten, vraag voor informatie of maak een afspraak via Doortast.nl of bel naar 071-523 01 85

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.